Máme doma ochrnuté zvířátko aneb Desatero péče o něj

Máme doma ochrnuté zvířátko aneb Desatero péče o něj

Ať už se stalo cokoliv, nehoda, dysplazie, stáří….spojuje nás jedno, máme doma hendikepované zvířátko, ochrnuté.  Co dál? Ano, je to miláček rodiny, ale takhle změna přinese spoustu nových věcí a ne vždy to bude snadné.

Pojďme si probrat, několik zásadních věcí, které bychom rozhodně neměli podcenit. Připravte se na časté problémy, které majitelé hendikepovaných zvířat řeší. Zkrátka, udělejme si to jednodušší. Začátky už prošlo mnoho lidí, není třeba opakovat chyby, na kterých se  již poučili jiní.

1.  Tenhle bod už má většina z vás za sebou – je to rozhodnutí. Rozhodnutí zvládnout každodenní péči o svého ochrnutého mazlíčka. Rozhodnutí, že mi stojí za to, to s ním zvládnout. Že i přesto, že to budou dni náročné a těžké, je to člen rodiny a proto se rozhoduji do toho jít. Pokud máte rozhodnutí uvnitř sebe a rodiny zvládnuté, máte nejtěžší část za sebou. – Nebylo to zas až tak těžké, co?

2. Rozhodnutí veterináře je jasné – operace s nejasným výsledkem. Zůstane trvale ochrnutý.

 - Nechte udělat test celkového stavu vašeho zvířátka. Prověřte odběrem krve stav ledvin, jater.

Připadá vám to zbytečné, do té nehody byl v pohodě, proč bych teď řešil játra nebo ledviny?

Moje rada je řešte.  Taky uděláte dobře, když koukněte jak jsou na tom hodnoty minerálů a krve.

Tento test (pokud bude zvířátko jinak zdravé opakujte 1x do roka)

 

Co se dozvíte?

Ledviny: Ochrnutí sebou přináší i problémy s vyměšováním, potřebujete, aby měl zdravé ledviny. Selhání ledvin je celkem častá příčina úmrtí ochrnutých zvířátek.

  • Z výsledku je patrné zhoršení? Nasaďte dietu, popř. léčbu, kterou vám veterinář doporučí. S ledvinami souvisí močový měchýř a ten je třeba držet v co nejlepší kondici. I přesto, že vyprazdňujete ručně, dá se zvládnout a eliminovat záněty močových cest. Vše si řekneme v odstavci 9.

 

Játra: filtr všech toxických látek které do těla přijdou, jejich zhoršení se projeví na celkovém stavu a pohodě vašeho mazlíčka. Mnohdy se dá, ale zjistit včas, právě včasným testem a rekonvalescence tohoto důležitého orgánu probíhá rychleji a méně nákladně. V těle všechno souvisí se vším.

-Z výsledku je patrné zhoršení? Nasaďte dietu a léčbu, kterou vám doporučil veterinář.

S Játry jsou spojeny střeva, pokud tedy léčíte játra, ošetřete si i střevní mikrofloru, zařaďte do jídelníčku vašeho zvířete probiotika.

 

3. Naučte se správně a šetrně vyprázdnit močový měchýř. Doporučuji pokud máte FB přihlásit se do skupiny Majitelé hendikepovaných zvířátek, kde se vám dostane spoustu rad nejen na toto téma. Hlavně se můžete, ale spojit s někým ve vašem okolí, určitě vám rád poradí a ukáže, jak na to. Nespoléhejte se na mnohdy liknavé řešení vašeho veterináře, že máte cévkovat. Zbavte se toho co nejdříve. Zkoušejte 3x denně vymačkávat, buďte trpělivý k sobě i ke svému zvířeti, ono to půjde. Do 14 dní to máte „v ruce“. A pak se už technika jenom vylepšuje.

Zde je pár rad co vám celý proces učení usnadní:

  •  Močový měchýř vyprazdňujte před jídlem
  • Snažte se udělat s toho rituál, jedno místo, které bude vyhovovat oběma, přibližně stejná doba, stejná poloha ….. ve spěchu, stresu a strachu se špatně dělá úplně všechno. Mluvte, ale ne zas příliš, buďte prostě v pohodě.  
  • Nemačkejte měchýř násilím – někdy je potřeba chvilku počkat, měchýř muže být stažený, takový tvrdý, nejděte přes sílu, zvířátko pohlaďte zkuste ho nechat 20 vteřin odpočinout a zkuste znovu. Uvolněný měchýř jde celkem snadno stlačit.
  • Nemačkejte ho tak, aby se protilehlé strany měchýře vzájemně dotkly, dráždíte tím velmi citlivou oblast a zaděláváte si na krev v moči a zánět. Stlačení vždy končete před tím bodem dotyku těchto stěn.  

 

4.  Terapie pohybového aparátu. Zvažte alespoň konzultaci s odborníkem přes terapie zvířat. Já vím o dvou, paní Andrea Dunová a paní Plačková. I přes vyjádření veterináře bych doporučila každému tímto procesem projít.

 

5. Pohyb – zajištění pohybu mimo domov lze dvěma způsoby. Pořízením podpůrného postroje, kterým zajistíte nadlehčení postižené části těla nebo koupí invalidního vozíčku.  Kutilové si jej mohou samozřejmě vyrobit doma, dbejte na to, aby poloha a pohodlí bylo co nejlepší. Špatnou polohou v oblasti pánve, celé páteře, přetěžováním určitého místa můžeme zadělat na další problémy.

 

6. Strava – strava je nejdůležitější faktor toho, jakým směrem se bude vyvíjet zdraví vašeho mazlíčka. Je potřeba na této stránce nešetřit. Bud časem nebo penězi. Na toto téma je již mnoho a mnoho informací. Ať se rozhodnete pro granule, konzervy, vařené nebo BARF vybírejte kvalitu, zjistěte si co nejvíc informací. Protože, to je opravdu zásadní téma, jistě ho ještě v nějakém článku otevřu.

Kvalitní a vhodné  krmivo sice stojí více peněz , ale v konečném důsledku ušetříte za zbytečné návštěvy veterináře.  
 

7. Péče o tělo . Nepřirozená pozice, ke které je zvířátko nefunkčními končetinami nuceno sebou přináší přetěžování té druhé části těla. Nejčastěji se tedy jedná o ochrnutí zadních končetin, kde je přední část těla přetěžována. Vlastně od místa ochrnutí se celé tělo snaží vyrovnávat a zastoupit druhou půlku.  Co to vlastně znamená. Vezměte si to u sebe, najednou byste museli místo po nohou pohyb zajišťovat rukama. Tělo si poradí, svaly, které jsou více potřebné zesílí, chvíli to bude asi bolet, ale zvířata to až tak neřeší nebo nedají najevo. Mohou a opravdu tomu tak bývá, vzniknout zatvrdliny, může dojít i k posunu v některých obratlích.  Doporučuji dopřát mazlíčkovi masáž, jak často je už téma vašeho rozpočtu nebo uvážení, ale minimálně 4x do roka mu přineste ten pocit úlevy a regenerace. 

 

8.  Zuby – nepodceňujte stav zoubků – záněty a zubní kámen zhoršují celkový stav organismu. Tělo se vysiluje stálým bojem se zánětem, zhoršuje i jaterní testy, celkovou vitalitu. Byl mi doporučení olej z grepových semínek (pozor musí se ještě naředit s jiným olejem!) a potírat dásně . pokud už je ale u vás zánět rozvinutí, nejprve si zajistěte odstranění zubního kamene a pak preventivně používejte nějaké ošetření ústní dutiny. Bez toho se vše bude brzy opakovat.

 

 

9. Řešit zdravotní  problémy přírodní cestou. Ne vždy to samozřejmě jde. Ale zde jsou typy , které se osvědčili v praxi. Toto doporučení vyplývá z mé zkušenosti nebo zkušenosti jiných majitelů zvířátek, rozhodně vás nenabádám k tomu, abyste vynechali veterináře, nemusí to fungovat na všechny.

 -  asi nejčastěji je to zánět močového měchýře.  Jak ho poznáte? Zvířátko začne učůrávat, popř. už můžete vidět krev v moči. První pomoc a základní vybavení lékárničky je bezalkoholová tinktura z lichořeřišnice.  Pokud jste čerstvými majiteli ochrnutého zvířete doporučuji si jí pořídit hned. A začít užívat. Přidávat jí můžete do jídla (kočky a malá plemena 2 kapky 2x denně) pak to stupňujte podle váhy zvířete. Na lahvičce máte dávkování pro člověka, upravte si jej váhově a místo 3x denně dávejte dvakrát. Sledujte samozřejmě zda nedochází ke zhoršení, při krvi v moči již zajděte k veterináři. Dalším velkým pomocníkem při zánětu močového měchýře je vitamín C, dá se koupit v sypané formě, taktéž přidávejte do jídla.  Pokud je moč v pořádku nebo pokud přidáváte víc než tři týdny, udělejte pauzu.

Jaterní problémy:  

  • Vycházím z toho, že již máte dietu a chcete podpořit  regeneraci jater. Játra regenerují docela dobře, potřebují k tomu několik věcí. Dietní jídlo – rozuměj netučné, bez cukru, nepřilepšujte mu kouskem salámku ani tučnou smetanou. Co mu ale můžete dát je ostropestřecovou kaši, kterou pravděpodobně smlsnou s chutí. Chutná trochu jako škvarková pomazánka. Je mastná, ale v této variantě povolená, dávkujte pomalu. Týden čtvrt lžičky (kočka) pokud v pohodě dejte půl.
  • K tomu můžete pořídit (po konzultaci s poradcem Energyvet) Regavet. Dávkování vám určí po konzultaci. Opravdu můžu za nás říct, že jsem z tohoto produktu nadšená. K tomu dáváme do jídla probiotika také od Energyvet (můžete samozřejmě i jiná)

 

10. odřené nožičky – je to dost častý problém, než se pejskovi udělají mozůlky nebo tvrdší kůže bude to trvat, nožičky se snažte chránit.  Zde uvedu možnosti jak nožičky ochránit.

 - samodržící obvaz (bandáž, samofix..) je to celkem dobrá varianta – zkuste, dejte si pozor na to abyste neutáhli obvaz moc – zacpali byste cévky a žíly. Je dobré obvázat nožičku  celkem vysoko, ne jen tlapku, ale až za hlezínko.

 - dětská ponožka, taky dobré je potřeba vyřešit aby nepadla. Dá se nahoře přišít knoflík a udělat dírka a zapnout aby nepadala. Variant je spousta, např. izolepa, zase pozor na přílišné utáhnutí.

 - botičky – zkuste , mě nevyhovovaly asi žádné, ale to neznamená, že to bude stejné i u vás, je potřeba aby byly vysoké .

- pytel – místo ochrany nožiček ochrání celou spodní část těla. Zvířátko tedy nejezdí zadečkem po zemi, ale je schované v pytli.

 

 

Desatero je za námi. Doufám, že pomůže zvládnout situace, kterými budete společně procházet. 

Buďte spolu šťastní, užívejte dar života. Nechte se inspirovat tou chutí a nekomplikovaností jakou umí zvířata životem plout. Užívejte s nimi přítomného okamžiku bez myšlenek na minulost nebo budoucnost.

Je jen teď a tady.

 

Držím vám palce.

 Kristýna a Mourek